"Iskustvom i znanjem do jednakosti"

"Iskustvom i znanjem do jednakosti" je projekt kojeg Savez SUMSI kontinuirano provodi od 2011. godine uz podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Grada Zagreba.
Riječ je o radionicama namijenjenim učenicima od četvrtog do osmog razreda tijekom kojih se učenicima približava pojam invaliditeta, a kroz pet godina provođenja projekta obuhvaćeno je više od 60 škola po cijeloj Hrvatskoj.

Ovim načinom izvođenja stručnoiskustvenih radionica za učenike (ali indirektno i nastavnike) želimo iskustvom koje kroz osobno posjedovanje invaliditeta izvoditelji projekta imaju, te stručnim znanjem (profesorica rehabilitatorica) voditeljice istih, potaknuti i educirati sve sudionike na ravnopravno i adekvatno ponašanje i odnošenje prema osobama s invaliditetom.

Radionice su namijenjene učenicima od četvrtog do osmog razreda, u trajanju od 45 do 90 minuta. Kroz to vrijeme se predstavlja pojam i značenje invaliditeta, prava i obveze osoba s invaliditetom, direktna iskustva predavača kao osoba s invaliditetom, pokazuju se metode i tehnike vođenja, pomoći u prometu, pomoći vršnjacima ili slučajnim prolaznicima, pokazuje se specifična oprema za slijepe i načine služenja modernim sredstvima tehnologije, ukazuje se na normalno prisustvo osoba s invaliditetom kod različitih sportova i drugih zabavnih aktivnosti a također se izravno i trenutno reagira na pitanja učenika, njihove nedoumice, eventualne predrasude te tako postiže normalno odnošenje prema osobama s invaliditetom. Na kraju predavanja učenicima i nastavnicima dijele brošure u izdanju Unicef Hrvatske "Govorimo o mogućnostima".

U školskoj godini 2015./2016 radionice su održane u:
1.3. u Donjoj Dubravi;
2.3. u OŠ Bedenici i OŠ Visoko;
4.3. u OŠ Alojzije Stepinac Krašić i OŠ Donja Bistra;
10.3. u OŠ Srdoči, Rijeka; 6.4. u OŠ Jasenovac;
7.4. u OŠ Ante Kovačića, Zlatar i OŠ Mače;
8.4. u OŠ Braće Radić u Desnoj Martinskoj vesi i OŠ Milke Trnine u Križu;
14.4. u OŠ Lovincu i OŠ Brda, Split;
13.5. u OŠ Fran Krsto Frankopan i OŠ Grigor Vitez u Osijeku.

Hvala svim školama koje su nas ugostile, a više o tome kako su radionice izgledale možete pogledati na:

http://os-visoko.skole.hr/?news_id=748#mod_news
http://os-alojzije-stepinac-krasic.skole.hr/?news_id=463#mod_news
http://os-srdoci-ri.skole.hr/?news_id=1471#mod_news