Javna isprika

Javna isprika svim osobama s oštećenjem vida u vezi savjetovanja o prijedlogu zakona o pristupačnosti mrežnih stranica

Sudjelovali smo na 15. međunarodnom stručnom skupu „Naš pogled u budućnost“ u organizaciji Udruge OSVIT i Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom gdje je jedno od izlaganja bilo “Web pristupačnost – bez prepreka u digitalno doba“; Branimir Šutalo (Grad Zagreb, Udruga slijepih Zagreb), Filip Kozlica (CPRZ) koje nas je upoznalo o donesenom Zakonu o pristupačnosti web stranica javnih institucija.

Kako svakodnevno dobivamo nekoliko poziva za sudjelovanje u e-savjetovanjima, previdjeli smo savjetovanje o prijedlogu zakona o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora koje je bilo otvoreno od 18.05. do 17.06. 2018. godine. Iako smo upoznati s Direktivom (EU) 2016/2102 te obvezom adaptacije web stranica javnih tijela na WCAG standard, ni na kraj pameti nam nije bilo da će Republika Hrvatska iskoristiti diskrecijsko pravo te iz obveze prilagodbe izuzeti i „c) dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova, osim za sadržaje koji se odnose na ključne internetske administrativne funkcije“.

Ispričavamo se svim roditeljima s oštećenjem vida čija djeca idu u vrtiće, osnovne ili srednje škole, ispričavamo se djeci i mladima s oštećenjem vida koja idu ili žele ići u škole, ispričavamo se svima kojima je inkluzivno obrazovanje prioritet što smo u šumi savjetovanja preskočili ovaj nacrt zakona te bez ukazivanja na diskriminaciju pustili donošenje ovog zakona. Nadamo se da će osnivači ako ne i same osnovne škole, srednje škole i učenički domovi ipak shvatiti svoju moralnu obvezu (kada im to već nije zakonska) te implementirati univerzalni dizajn web stranica a na nama ostaje da upozoravamo na obvezu dostupnosti svih web sadržaja financiranih iz javnih izvora te promoviramo prednosti onima koji to nisu.

 Autor: Roman Baštijan

 

  

 

 

 

 

 

 

KONTAKT

 

  • Avenija Marina Držića 71a
  • 10000 Zagreb, Hrvatska