Na pitanje: "Kako je živjeti s invaliditetom?", nikada nisam imala očekivan odgovor. Ne bih rekla: "Ja sam sebi takva!", već "Navikneš se!" Razgovor bi nastavili u životnom smjeru. Osoba bi me najčešće ispitivala kako rješavam praktične izazove, a sama ih ne mogu prijeći.

Plivanje je vrlo korisno za sve ljude, a za osobe s invaliditetom posebno je pogodno. Nisam liječnica pa neću ovo objašnjavati s medicinske strane, ali čak i osoba koja sa strane gleda osobe s invaliditetom u bazenu ili moru može vidjeti da su nam u vodi mnoge stvari lakše nego na kopnu. Osjećaj slobode koji ljudi osjećaju dok se kreću neke osobe s invaliditetom mogu iskusiti samo kada plivaju. To je užitak zbog kojeg osoba dok pliva uopće ne razmišlja o dugoročnoj koristi plivanja za vlastito zdravlje.

U sklopu projekta „Gradski prizori u prirodi“ čiji je nositelj Grad Zagreb, a provoditelji Javna ustanova Maksimir i ZOO Zagreb, JU Maksimir dodijeljeno je električno vozilo kojeg mogu koristiti osobe s tjelesnim invaliditetom i smanjenom pokretljivošću. Ovime se želi osvijestiti javnost kako je potrebno povećati dostupnost prirodi i zaštićenim područjima za ovu populaciju.

KONTAKT

 

  • Avenija Marina Držića 71a
  • 10000 Zagreb, Hrvatska