Novi programi za slijepe osobe

Istražili smo stanje aplikacija namijenje osobama s oštećenjem vida.

Be My Eyes besplatna je aplikacija koja povezuje slijepe i slabovidne osobe s volonterima za videću pomoć putem video poziva uživo. Putem video poziva uživo, slijepi/slabovidni korisnik i volonter mogu izravno komunicirati i riješiti problem. Volonter će krajnjim korisnicima pomoći kod usmjerenja kamere kao i kod svake dodatne navigacije kako bi objekt promatranja bio u fokusu.
Koncept same aplikacije dobro je zamišljen, ali je nedostatak mali broj volontera koji govore Hrvatski ili srodne jezike pa se ne može dobiti relevantna informacija ako se kamera pozicionira na tekst koji je na hrvatskom jeziku, što je uglavnom najveća potreba slijepih korisnika.
Kao volonter možete pomoći instaliranjem aplikacije Be My Eyes. Slijepi ili slabovidni korisnik možda će trebati pomoć pri provjeravanju datuma isteka roka valjanosti, razlikovanja boja, čitanja uputa ili navigacije u novom okruženju.

Sljedeće su aplikacije za slijepe korisnike vrijedne preporuke:

TapTapSee je aplikacija za mobitele dizajnirana posebno za slijepe i slabovidne korisnike. Omogućuje fotografiranje bilo kojeg objekta te točnu analizu i identifikaciju istog u roku od par sekundi.

Seeing AI je također besplatna aplikacija dizajnirana za slijepe korisnike poznata još pod nazivom"Talking camera". Krajnji cilj joj je opisivanje ljudi, teksta i objekata.

Autor: Marija Livajušić

KONTAKT

 

  • Avenija Marina Držića 71a
  • 10000 Zagreb, Hrvatska