Šetnja Maksimirom pomoću električnog vozila

U sklopu projekta „Gradski prizori u prirodi“ čiji je nositelj Grad Zagreb, a provoditelji Javna ustanova Maksimir i ZOO Zagreb, JU Maksimir dodijeljeno je električno vozilo kojeg mogu koristiti osobe s tjelesnim invaliditetom i smanjenom pokretljivošću. Ovime se želi osvijestiti javnost kako je potrebno povećati dostupnost prirodi i zaštićenim područjima za ovu populaciju.

Električno vozilo s desne strane ima preklopnu rampu pomoću koje osobe u invalidskim kolicima mogu ući u vozilo i za vrijeme vožnje sjediti u svojim kolicima. Prilikom vožnje u pratnji mogu biti maksimalno dvije osobe. Poželjno je svoju vožnju najaviti ranije kako bi djelatnici JU Maksimir mogli osigurati da vas dočeka vozilo s punom baterijom. Kontaktirati ih možete na email adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na broj telefona: 012320460. Njihovo je radno vrijeme od 8 do 16h, a ako se želite voziti izvan tog vremena to morate najaviti barem sedam dana ranije. Zgrada JU Maksimir nalazi se lijevo od glavnog ulaza u park Maksimir.

Imala sam priliku doživjeti Maksimir vožnjom u električnom vozilu te imam samo pozitivne dojmove. Komunikacija putem emaila s djelatnicima JU Maksimir prije same vožnje bila je jednostavna i brza te sam dobila odgovore na sva pitanja, a vozilo me je čekalo u dogovoreno vrijeme ispred njihove zgrade. Rampa na vozilu omogućila mi je da bez problema uđem i izađem iz vozila, odnosno da tijekom vožnje ostanem sjediti u svojim elektromotornim kolicima. Željela bih pohvaliti gospođu Niku koja nam je bila pratnja i gospodina Sašu koji nas je vozio. Oni su s nama podijelili informacije o Maksimiru, bili su strpljivi, komunikativni, susretljivi, pristupačni i dragi zbog čega je atmosfera bila ugodna i opuštena.

Jako sam sretna što postoji ovakvo vozilo koje nam omogućava da istražimo neke dijelove Maksimira koji su nam prije bili nedostupni zbog uspona, strmina i konfiguracije tla. Nadam se da će se ovakva vozila nabaviti i na ostalim sličnim mjestima kako bi i druge prirodne ljepote Hrvatske bile dostupnije za osobe s invaliditetom.

Voljela bih da što više osoba s invaliditetom iskoristi priliku i doživi Maksimir iz ove perspektive, a ja ću svakako doći na još koju vožnju!

Autorica: Nevena Zubčić

*Napomena: Stavovi izneseni u komentaru osobni su stav autorice i ne odražavaju nužno stav Saveza SUMSI

                                                                         

   

 

 

 

 

KONTAKT

 

  • Avenija Marina Držića 71a
  • 10000 Zagreb, Hrvatska