Previous Next

Savez SUMSI provodi projekt "Osobni asistent - uz podršku do samostalnosti" u sklopu ESF Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“, a putem kojeg se omogućila osobna asistencija za 14 osoba s invaliditetom. Projekt se provodi u partnerstvu s Udrugom Zamisli i Hrvatskim udrugama paraplegičara i tetraplegičara, a traje 24 mjeseca, sa sveukupnim iznosom potpore od 1.998.472,25 kn iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt pridonosi sprječavanju institucionalizacije korisnika, omogućava osobama s najtežom vrstom i stupnjem oštećenja što samostalniji život i veću uključenost u zajednicu te razvija odgovornost  korisnika o raspolaganju vremenom.


 

Previous Next

Hrvatski savez udruga mladih i studenata s invaliditetom SUMSI na 7. redovnoj sjednici Skupštine održane 23. svibnja 2012. godine donio je Odluku o osnivanju Odbora za studente s invaliditetom. Želja nam je da radom Odbora povežemo sve koji djeluju prema studentima s invaliditetom: fakultete, ministarstva, te udruge i ostale institucije koje rade u korist osoba s invaliditetom, kao i same studente s invaliditetom i djelatnike akademske zajednice.

Cilj uključivanja predstavnika institucija je izgradnja socijalnog partnerstva i stvaranje poticajnog okruženja za mlade s invaliditetom i promicanje važnosti uključivanja u sustav visokog obrazovanja. Razvoj suradnje nevladinog i vladinog sektora pozitivna je praksa Europske unije, što želimo zaživjeti i u Hrvatskoj.

Odbor za studente s invaliditetom razmatra aktivnosti koje provode udruge i institucije čiji su predstavnici dionici samog Odbora. Radom Odbora se podiže kvaliteta komunikacije, ubrzavaju određeni procesi, povećavaju dostupnosti usluga koje su u sustavu podrške studentima s invaliditetom, te se u konačnici potrebna podrška nastoji pravovremeno osigurati.

Svi zainteresirani studenti s invaliditetom, te članovi akademske zajednice mogu se prijaviti i iskazati interes za radom u Odboru.
Previous Next

Za sada jedina emisija u kojoj na jednom mjestu možete saznati sve o aktivnostima za mlade i studente s invaliditetom, te o aktivnostima u koje su uključene ili ih provode mlade osobe s invaliditetom. Važnost i kompetencije ovoj emisiji daje i činjenica da je cjelokupna realizacija pod supervizijom samih osoba s invaliditetom.

Svakog se tjedna četvrtkom u 11.00 sati na frekvenciji Radio studenta 100.5 MHz emitira dvadesetominutna emisija o novim događanjima, projektima i ostalim zanimljivostima iz područja obrazovanja, zapošljavanja, zdravlja, slobodnog vremena te svih ostalih segmenata iz života mladih i osoba s invaliditetom.
Kroz emisije predstavljamo i tijek i način napredovanja života osoba s invaliditetom, ugošćujemo zanimljive i kompetentne goste, potičemo slušateljstvo na sudjelovanje, te (naravno) uz sve argumente pokušavamo život osoba s invaliditetom učiniti boljim i bližim sveukupnoj populaciji.
Emisiju uređuju osobe s invaliditetom, uz novinare – volontere Radio studenta, te njihovog glavnog urednika Ivana Vlašića.
Emisiju u suradnji provode Hrvatski savez udruga mladih i studenata s invaliditetom SUMSI, Radio Student i Udruga Zamisli, uz financijsku podršku Grada Zagreba.

 

Radio emislija HODALICA


ČLANCI - Radio emisija HODALICA

Previous Next

Kroz projekt "Kazalište na drugačiji način" već treću godinu radimo na razvoju vještina koje nude drugačije, kreativnije i inkluzivnije mogućnosti rješavanja nasilja među i nad osobama s invaliditetom te mladima.
14. i 15. listopada 2017. godine smo uz podršku HEP d.d. te Grada Zagreba u domu Crvenog Križa na Sljemenu, uz vodstvo redatelja Maria Kovača te Sanje Sumrak, educirali sudionike - predstavnike udruga za osobe s invaliditetom o korištenju kazališnog alata "Forum teatra" koji su potom i u svojim organizacijama samostalno nastavili raditi na razvoju istih metoda u rješavanju sukoba / nasilja među i nad mladima, s naglaskom na mladima s invaliditetom.
Nakon edukacije, s osnivanjem Forum teatar grupa te održavanjem izvedbi u svojim sredinama započeli su u Društvu distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina, Udruzi za skrb djece 3L, Udruzi Jaglac Orahovica te Udruzi osoba s intelektualnim teškoćama Čakovec.

U 2018. smo edukaciju održali pod vodstvom dramske pedagoginje Ivane Marijančić. Od 14.11. do 16.11. smo uz podršku Grada Zagreba u domu Crvenog Križa na Sljemenu educirali sudionike - predstavnike udruga HUM, Ludruga, SKAC, Udruge za podršku žrtvama i svjedocima, Udruge gluhoslijepih osoba Grada Zagreba, Udruge za pomoć osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba te Udruge Korablja. Sudionici su se kroz tri dana učili o Forum teatru te kako koristiti isti u radu sa svojim korisnicima/članovima.

U 2019. se trodnevna edukacija uz financijsku podršku Grada Zagreba nastavila uz vodstvo Ivane Marijančić i Maria Kovača. Edukacija se održavala od 27.11. do 29.11. u prostorijama Centra za mlade Grada Zagreba sa sveukupno 11 sudionika. Educirali su se predstavnici Ludruge, Udruge za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba, Udruge Putokaz, Plavog telefona, Saveza društava distrofičara Hrvatske, Udruge Zamisli, Autonomne ženske kuće Zagreb, Društva distrofičara Zagreb, Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize.

 

FORUM TEATAR ZA POČETNIKE


Previous Next

Kontinuiranim projektom „Iskustvom i znanjem do jednakosti“ Savez SUMSI već niz godina održava edukacije o invaliditetu u osnovnim školama po cijeloj Hrvatskoj. Ovim načinom izvođenja stručnoiskustvenih radionica za učenike i indirektno za nastavnike iskustvom koje kroz osobno posjedovanje invaliditeta izvoditelji projekta imaju, te stručnim znanjem (profesorica rehabilitatorica) voditeljice istih, potičemo i educiramo sve sudionike na ravnopravno i adekvatno ponašanje i odnošenje prema osobama s invaliditetom.

Radionice su namijenjene učenicima od petog do osmog razreda, u trajanju od 45 minuta. Kroz to vrijeme se predstavlja pojam i značenje invaliditeta, prava i obveze osoba s invaliditetom, direktna iskustva predavača kao osoba s invaliditetom, pokazuju se metode i tehnike vođenja, pomoći u prometu, pomoći vršnjacima ili slučajnim prolaznicima, pokazuje se specifična oprema za slijepe i načine služenja modernim sredstvima tehnologije, ukazuje se na normalno prisustvo osoba s invaliditetom kod različitih sportova i drugih zabavnih aktivnosti a također se izravno i trenutno reagira na pitanja učenika, njihove nedoumice, eventualne predrasude te tako postiže normalno odnošenje prema osobama s invaliditetom. Projekt je financiran od strane Grada Zagreba te Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Kroz projekt su izrađene i brošure o invaliditetu za učenike, kao i za nastavno osoblje, a možete ih pronaći u nastavku:

Info brošura za djelatnike osnovnih škola - Uključivanje djece s teškoćama u razvoju, Savez SUMSI

Digitalna verzija Info brošura za djelatnike - word

Info brošura o pristupu osobama s invaliditetom za učenike

Digitalna verzija Info brošure o pristupu osobama s invaliditetom za učenike


KONTAKT

 

  • Avenija Marina Držića 71a
  • 10000 Zagreb, Hrvatska